Historie

Van smokkelwaar tot horeca

Als Herman en Harrie toch nog eens even mee konden kijken naar het huidige Partycentrum Terhorst! Wat zouden de 2 generaties uitbaters van toen dan trots zijn op de huidige uitbater Jan, die Partycentrum Terhorst nu runt. Partycentrum Terhorst bestaat al meer dan 105 jaar (1910) en is geworden tot een unieke culinaire oase in het pittoreske Netterden, vast gelegen aan de Duitse grens bij Emmerich en de A12.

Op zijn beurt is de huidige uitbater, Jan,  super trots op zijn voorvaderen en zijn dorp.netterden_historie_partycentrum_terhorst

De huidige locatie en het dorp ademt de geschiedenis  van eeuwen en Jan geniet er van op basis van deze historie zijn bedrijf te profileren.

Door de straten van Netterden trekt nog regelmatig de Walburgis Gilde. Vrijwel elke dorpeling is lid of heeft wel affiniteit met de schutterij en/of de fanfare Concordia en niet zelden worden er tijdens festiviteiten bij Terhorst of bij de kerk serenades gebracht aan mensen die dat verdienen.

Terhorst ligt schuin tegenover de oude Walburgiskerk en het “Meisters huus” en recht tegenover zaal Meijer. De lagere school ( “de Olde School” ) met zijn prachtige topgevels is jaren geleden tot een bedrijfsonderdeel van Terhorst verbouwd. De hoofdingang van de school is nu hoofdingang van het Partycentrum. Terhorst is daardoor geworden tot een modern Partycentrum met een gezellige verzamelingen van kleine en grote zalen.

Het gaat wel erg ver terug, maar wellicht zit u wel daar waar vroeger de varkensstal was of de winkel, de bakkerij of de kegelbaan. Toenmalig timmerman Gilsing verwijst nu nog steeds naar zijn ambachtsstuk van toen in de vorm van het 1e buffet van het café uit 1910.

historie_pand_terhorst_netterderHoreca activiteiten werden gestimuleerd door de bloeiende smokkel in het grensdorp. In het café werd onder genot van een borrel op elkaar gewacht om de smokkelwaar te verhandelen.

Tijdens de oorlog hebben ook menig Duits soldaat een biertje gedronken aan de bar van timmerman Gilsing, niet wetend dat onder de houten vloer onderduikers verborgen zaten.

Met fantasie kunt u zich nog een voorstelling maken van het feit dat er voor het pand ooit zelfs een benzinepomp gestaan heeft.

Sprekend  voor de locatie is wel dat de KRO in 1995 het dorpsbeeld van Netterden uitkoos om de tv-serie TIJD VAN LEVEN op te nemen. Scenarist Albert ter Heerdt noemde het programma “een liefdesverklaring aan een wereld die aan het verdwijnen is” . Men kon desgewenst de tijd in Netterden moeiteloos even stil zetten.

Netterden is authentiek. Het dorp is in de oorlog amper gebombardeerd en veel historische gebouwen, tuinen, kerkhoven en boerderijen zijn bewaard gebleven en gerestaureerd.terhorst_historie_netterden

Er zijn nog veel originele monumenten. Bijzonder is de villa uit 1911 van dhr. Wessels. Wessels was als boer en directeur van de steenfabriek een vermogend man en leende geld aan de dorpelingen om ze in al hun (bouw)activiteiten te stimuleren.

Netterden is nostalgisch. De wereld van nu ademt de historie van toen. De mensen uit Netterden zijn trots op hun dorp en hun saamhorigheid. Vanuit de gastvrijheid en openhartigheid willen ze de verhalen graag met u delen.

Laat u in de historische horeca van nu meer vertellen over de verhalen van de smokkelwaar van toen.